Kleve

Hoogteverschillen, veroorzaakt door de stuwwal uit de voorlaatste ijstijd, kenmerken de stad Kleve (ca. 50.000 inwoners), met de Schwanenburg als markantste punt.

Kleve Große StraßeRond de Schwanenburg bevindt zich een groot winkelgebied met de oplopende Hagsche Strasse als middelpunt. Hier zijn onder andere vestigingen van Xenos, C&A, H&M, Woolworth, Strauss, Saturn en de supermarkt Edeka. De winkels in de Friedrichstrasse inclusief het EOC center bevinden zich aan de rand van het centrum. Hier zijn vestigingen van de supermarkten Aldi en Edeka, enkele grote kledingzaken en Kodi.
Tussen de twee winkelcentra rijdt een mini-stadsbus.  Aan de rand van Kleve bevinden zich ook vestigingen van de supermarkten Kaufland, Aldi Lidl en Plus.
Kleve heeft twee musea: Haus Koekkoek (historisch museum en collectie van B.C. Koekkoek) en het  museum Kurhaus Kleve voor moderne kunst. Dit museum ligt in de Stadtgarten, een park dat aangelegd werd op initiatief van stadhouder Johan Maurits van Oranje Nassau. In het park is ook de Tiergarten gevestigd. Parkeren in de centrumring kost 75 cent per uur.