koopzondagen in Duitsland

De regels voor het aantal koopzondagen verschillen in Duitsland per deelstaat. In het algemeen zijn de winkels tijdens een koopzondag geopend van 13.00 tot 18.00 uur.
In de deelstaat NoordRijn-Westfalen mogen de winkels in een grote stad maximaal 13 dagen per jaar op zondag geopend zijn (12 zon- en feestdagen plus een adventszondag). In de meeste kleine en middelgrote plaatsen is het aantal koopzondagen beperkt tot vier per jaar. De koopzondag moet verbonden zijn met een thema, zoals lentefeest of herfstfeest, met diverse activiteiten.

In de deelstaat Niedersachsen mogen winkels vier keer per jaar gedurend vijf uur op zondag geopend zijn, gekoppeld aan een thema zoals stadsfeest of voorjaarsfeest. In plaatsen met een bijzondere toeristische waarde mogen de winkels acht keer per jaar op zondag hun deuren openen. 

Extra lange koopavond

Winkels mogen in NoordRijn-Westfalen geopend zijn tot 22.00 uur. Op vier extra lange koopavonden (moonlight shopping) mogen de winkels tot 00.00 uur open zijn.

Enkele plaatsen mogen hiervan afwijken:
In het kuuroord Bad Bentheim zijn veel winkels ook op zondag geopend van 14:00 tot 17:00 uur.
In de bedevaartsplaats Kevelaer zijn in de Hauptstraße veel winkels met religieuze artikelen gevestigd. Deze winkels zijn ook op zondag geopend.