Inkopen in Duitsland levert winst op

Aldi Süd in Kranenburg
Aldi Süd in Kranenburg

Veel producten in de Duitse supermarkten zijn goedkoper dan in Nederland. In Duitsland wordt op grotere schaal geproduceerd en het BTW-tarief (19%) is 2% lager dan in Nederland. Is inkopen in Duitsland dan voor iedere Nederlander goedkoper? Dat hangt van een heleboel zaken af. Uitgaande van een bezoek met een auto die ongeveer 1 op 12 rijdt, kost een liter benzine, in Duitsland getankt, ca. 1,60 euro. In dat geval zou een rit van 30 kilometer ca. 5 euro kosten en een rit van 100 kilometer 16 euro. Een bezoek vanuit Utrecht naar Kleve en terug kost dan ruim 30 euro.

Hoe zijn die kosten terug te verdienen? Sigaretten en wijn zijn in het voorbeeld Utrecht-Kleve ´kostendekkend’  bij ongeveer 30 eenheden. Een pakje sigaretten en een fles wijn zijn ca. 1 euro goedkoper in Duitsland. Bij sterke drank zijn de verschillen groter: een fles whisky kan in Duitsland zeven tot acht euro goedkoper zijn.
Wie de supermarktinkopen combineert met een lunch of een diner verdient nog meer. Ook de prijzen van restaurants zijn in Duitsland lager. Het verschil kan oplopen tot tien euro per persoon per maaltijd.