Ruim baan voor nieuwe winkels en pompstation in Kranenburg

Het gaat goed met Kranenburg in de Niederrhein. Door de uitstekende ligging pal aan de Nederlandse grens en de gunstige prijsverschillen met Nederland gaat het de Kranenburgers al jaren economisch voor de wind. Het gaat zelfs zo goed dat het winkelcentrum Große Haag wordt uitgebreid. Dit maakte de burgemeester van Kranenburg bekend in de Gelderlander. Ook heeft zich volgens de burgemeester een ondernemer gemeld die een pompstation wil beginnen in Kranenburg.

Aldi Süd in Kranenburg
Aldi Süd in Kranenburg

De Kranenburgse middenstand profiteert al jaren van de gunstige prijsverschillen met Nederland. De Aral benzinepomp is een van de grote koopmagneten voor de prijsbewuste Nederlanders. Het prijsverschil van benzine is al sinds het kwartje van Kok (1991) ongeveer 20 cent per liter. De extra gereden kilometers zijn daarmee vrijwel direct terug verdiend. De analyse dat er nog wel een extra pompstation in Kranenburg bij kan is dan ook snel gemaakt. Dagelijks is het dringen voor de pomp en staat er een lange file. Ook de discount supermarkten Aldi en Rewe in het winkelgebied Große Haag doen het goed. Meer dan de helft van de parkeerplaats wordt bezet met auto’ s met Nederlandse nummerplaten. Een paar extra winkels zal het winkelaanbod verbreden waar mogelijk de bestaande winkels zelfs van kunnen profiteren.

De laatste decennia is Kranenburg flink gegroeid dankzij vooral Nederlanders die er goedkoop een huis kochten. Kranenburg was  dertig jaar geleden meer een spookstad waar de plaatselijke winkelier een zieltogend bestaan leidde. Nu klagen de Kranenburgers over de overlast die het kooptoerisme met zich meebrengt. Er is wel een rondweg maar men kiest toch vaak liever de route dwars door het stadscentrum. Het stadsbestuur denkt nog na over de mogelijke oplossingen zoals het gedeeltelijk afsluiten van de doorgaande weg of er een eenrichtingsweg van maken.