Vakbonden tegen uitbreiding koopzondag in Duitsland

In Nederland is het geen discussie en waren zelfs de supermarkten tijdens de Kerstdagen geopend. In Duitsland ligt het anders, de vakbonden blijven daar fel gekant tegen de koopzondagen. De Vakbond voor dienstverlenend personeel Ver.di stapt naar de rechter om de koopzondagen in een aantal steden van tafel te krijgen. 

Kleve winkelsstraatDuitse vakbond voor dienstverlenend personeel Ver.di verzet zich fel tegen de koopzondagen in Duitsland. Via de rechter wordt getracht de koopzondagen te verbiedene verwijzen daarmee dat de zondagsrust in de grondwet is vastgelegd. “schutz des Sonntag” de werknemers moeten de zondag kunnen doorbrengen met gezin. Voor de detailhandel is de koopzondag een belangrijk wapen tegen de toenemende online verkopen. Volgens de woordvoerder van het Handelsverband NRW Rainer Gallus, is de koopzondag voor de winkelier een absolute noodzaak en zal het de ondergang van veel winkeliers betekenen als de koopzondagen zullen verdwijnen. Het zgn. ladenoffnungsgesetz geeft de steden de mogelijkheid om 4 keer per jaar een koopzondag te organiseren.

De steden in NRW waar de vakbond de koopzondag aan banden wil leggen zijn Keulen, Düsseldorf, Essen en Leverkusen. De vakbond verwacht een overwinning omdat een burgerinitiatief van inwoners van Münster is gelukt om de koopzondagen in de stad geheel af te schaffen. De minister van Handel van de Deelstaat Nordrhein-Westfalen (SPD) heeft inmiddels een bemiddeling tussen de verschillende partijen aangeboden. In een rondetafel conferentie zijn naast de werkgevers en de werknemers organisaties ook de kerken, burgerscommittee en de gemeentelijke overheden. De Duitse FDP heeft nu als verkiezingsthema opgenomen dat de winkeliers zelf kunnen bepalen wanneer en hoe vaak ze een koopzondag kunnen organiseren.