Aken

Aachen of Aken (ca. 260.000 inwoners) is bekend van beroemde historische gebouwen. De Elisenbrunnen herinneren aan de warme bronnen uit de Romeinse tijd, het gotische Raadhuis  dateert uit de 14e eeuw en de Dom werd in de 8e eeuw gebouwd tijdens het bewind van Karel de Grote.

De lange historie van Aachen is overal te zien in het centrum van de stad. Aachen is als winkelstad geliefd bij Nederlanders, Duitsers en Belgen. De bekendste winkelstraat is de Adalbertstraße, de straat tussen de St. Adalbertkerk en de Friedrich-Wilhelplatz. Ruim vijftig overdekte winkels zijn te vinden in de Aachener Arkaden in de Trierestraße. Dit winkelcentrum staat naast het gevarieerde winkelaanbod bekend om gezellige restaurants en allerlei shows en evenementen voor de hele familie. Het tweede overdekte winkelcentrum in de binnenstad is de Elisengalerie. Gloednieuw is het grootste winkelcentrum Aquis Plaza aan de Adalbertstraße. Dit winkelcentrum herbergt meer dan 130 winkels, diverse cafe's en restaurants.  

Wie Aachen bezoekt vindt in de stad veel winkels met chocolade en bonbons, plus de bekende Aachener Printen en „Aacher Pflümli“.  In de omgeving van Aachen bevinden zich talrijke Outlets zoals St.Oliver, Montanus en de Elegance Designer Outlet.