Essen

allee galerie essenEssen (ruim 570.000 inwoners) werd in 1629 door de Nederlanders bestormd en in 1650 bevrijd. De stad kwam tot grote bloei in de 19e eeuw, vooral na de oprichting van de staalfabriek door de familie Krupp. In 2010 was Essen culturele hoofdstad van Europa. Daarmee bewees de stad dat de omslag van industriestad naar cultuurstad in een natuurlijke omgeving (Ruhr en Baldeneye meer) geslaagd is.

De vele winkels van Essen zijn verspreid over een groot gebied. In de binnenstad zijn de meeste winkels, modezaken en grote warenhuizen te vinden in de Kettwiger Straße en de Limbecker Straße. In de zijstraten zijn interessante boetieks en speciaalzaken gevestigd. Buiten het centrum is de Isenbergplatz bekend door winkels van jonge ontwerpers. Een geliefde plek om te flaneren is de Rüttenscheider Straße (onder andere luxe mode-artikelen en speciaalzaken voor levensmiddelen). Grote winkelcentra zijn de Rathaus Galerie en het Allee Center. Het moderne, overdekte winkelcentrum Limbecker Platz is een van de grootste in Duitsland met meer dan 200 winkels, caf'e' s en restaurants. Het centrum is elke eerste vrijdag van de maand tot 24.00 geopend.

Tot de bekendste gebouwen van cultuurstad Essen behoren het Folkwang museum,  het museum Zeche Zollverein, het huis van de familie Krupp en de Grugahalle.