Keulen

Köln of Keulen (ruim 1 miljoen inwoners)  ontstond in de Romeinse tijd langs de Rijn. Toen in 1248 de bouw van de Dom van Keulen begon, was de stad de grootste in Duitsland. Van 1648 tot 1678 was de stad door de Nederlandse Republiek bezet. In 1880 werd de bouw van de Dom voltooid. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad voor 90% verwoest, de Dom werd zwaar beschadigd; in 1956 was de restauratie klaar.

Het winkelgebied van Keulen begint bij de Dom en het station en strekt zich uit langs veel straten. De bekendste zijn de Hohe Straße en de Schildergasse in het voetgangersgebied. Hier bevindt zich ook Galeria Kaufhof, met 36.000 vierkante meter een van de grootste warenhuizen in Duitsland. De Mittelstraße staat bekend om winkels met beroemde modemerken. De nieuwste modetrends zijn te vinden rondom de Ehrenstraße.

Een gevarieerd aanbod van kleine, exclusieve en bijzondere winkels is te vinden in de Alstadt, de Breite Straße, de Apostelnstraße, de Benesisstraße en Auf dem Berlich. Aan de rand van het centrum, bij de Moltkestraße, ligt de Belgische wijk van Keulen, met leuke winkels waar nieuwe trends ontstaan. Andere gezellige winkelwijken zijn Deutzer Freiheit, Eigelstein, Friesenstraße, Pfeilstraße, St. Apen, Wallrafplatz, Richmodstraße en Gürzenichstraße.

Ook langs de ringen rondom het centrum zijn veel winkels, cafe's en restaurants gevestigd. Keulen heeft 86 stadsdelen. De meeste stadsdelen organiseren afzonderlijk koopzondagen.