Flinke prijsverschillen bij het kopen van een milieuvignet

In Duitsland zijn in stedelijke gebieden waar veel mensen wonen milieuzones (Umweltzones)  ingesteld.  Binnen deze milieuzones dienen auto’s  voorzien te zijn van een milieusticker (feinstaubplakette). Op dit moment (2015)  zijn er meer dan 65 milieuzones in Duitsland actief .  Het idee is om hiermee de luchtkwaliteit te verbeteren door voertuigen te weren die een hoge uitstoot hebben van schadelijke stoffen zoals fijnstof.  Auto’s  die  aan de norm voldoen  kunnen een milieusticker krijgen en mogen dan in een milieuzone rijden. Deze milieusticker moet men dan op de voorruit plakken. Indien een auto geen milieusticker heeft dan riskeert de eigenaar een flinke boete van ongeveer €40,-  Deze maatregel geldt niet alleen voor Duitse auto’s, ook auto’s met een Nederlands kenteken  vallen onder deze regeling.  Dus als u binnenkort naar Duitsland gaat check dan eerst of u in een milieuzone terecht kunt komen.  Indien dit het geval is dient u dus een milieusticker te kopen. Bent u gewoon op doorreis en blijft u alleen op de snelweg dan hoeft u géén milieusticker te hebben.

Welke sticker heb ik nodig?
In het kort geldt het volgende

dieselmotoren

Groene milieusticker worden uitgegeven voor voertuigen

met een bouwjaar na 31 december 2005

die voorzien van een retro roetfilter

Gele milieustickers

met een Bouwjaar na 31 december 2000

benzinemotoren

Groene milieusticker worden uitgegeven voor voertuigen

  • met een bouwjaar  na 31 december 1992

Als u via internet informatie inwint naar de mogelijkheden zult u snel ervaren dat er flinke  prijsverschillen bestaan wanneer de sticker in Duitsland wordt gekocht of in Nederland.  In Duitsland kost een milieusticker ongeveer € 6,- en is verkrijgbaar bij de organisaties TÜV en de Dekra.  Op de website van de TÜV staat vermeldt dat dit bedrag alleen voor Duitse voertuigen  geldt. Voor niet Duitse voertuigen geldt een tarief van € 12,95

Op de Nederlandse website van TÜV staat een tarief vermeldt van  www.milieusticker.nl  “De prijs voor de milieusticker bedraagt €18,15 inclusief 21% BTW “.

Nederlanders kunnen de sticker ook online bestellen voor € 13,95 bestellen bij de ANWB.  De ANWB plaatst de bestelling overigens direct door bij TÜV Nord.

Nog goedkoper is de sticker te verkrijgen via de website milieusticker Duitsland. Via deze website kost de milieusticker slechts € 12,50. Wilt u meer weten over de milieusticker en hoe u die goedkoop kunt verkrijgen kijk dan bij de website Goedkoop Duitsland.