verdubbeling aantal koopzondagen in NRW

In de deelstaat Nord-Rhein Westfalen is het nu mogelijk voor gemeenten en steden om vaker een koopzondag te organiseren. Men kan met deze nieuwe wetgeving tot maximaal 8 koopzondagen per jaar organiseren.

Hiermee komt het bestuur van de deelstaat tegemoet aan de wensen van de detailhandel.  De laatste jaren is ook in Duitsland de online handel sterk gegroeid en staan de verkopen van de traditionele winkelbranche sterk onder druk. Er zal iets moeten gebeuren want als deze trend zich door zet kunnen er verscheidene winkelketens in de toekomst omvallen.  Een van de mogelijkheden om de dalende trend te stoppen is om het winkelen attractiever te maken. Een koopzondag is hiervoor uitermate geschikt waarbij er ook allerlei activiteiten in het winkelgebied worden georganiseerd.  Momenteel is het voor een gemeente niet toegestaan om meer dan 4 koopzondagen per jaar te organiseren.  De regels hiervoor zijn streng.

Een van de eisen is dat er een  speciale aanleiding moet zijn voor het houden van een koopzondag. Dit kan bijvoorbeeld zijn een jaarlijks stadsfeest of een kerstmarkt. Hoewel de winkeliers blij zijn met deze nieuwe maatregel, zijn juist de vakbonden felle tegenstanders van de extra koopzondagen.  Zij vinden dit een verdere verslechtering van de arbeidsvoorwaarden en omstandigheden. Ook de kerken in Duitsland vinden het nodig om zich met de discussie te bemoeien. Zij vinden dat met een extra koopzondag de traditionele zondagsrust wordt verstoord.  De gewone Duitser trekt zich van laatste argumentatie weinig aan, want de koopzondagen van Venlo en Nijmegen worden massaal door Duitsers bezocht.  Meer inforatie over de koopzondagen bij www.goedkoop-duitsland.nl